Poort van Noord

De Sociale Verbinding

Een ‘wauw-gevoel’. Dat moet je krijgen als je in de toekomst het terrein van Poort van Noord betreedt. Want je gaat zonder meer op ontdekkingsreis door een prachtig heringericht terrein.Kinderen gaan er op avontuur bij de dieren, in de klimtoren, op de natuurlijke speelplek en de in de waterpoel.

Ondertussen genieten de (groot)ouders van een kopje koffie of thee op het terras, aangereikt door cliënten van Philadelphia. Even verderop treffen twee Dalfsenaren elkaar toevallig bij de Sociale Moestuin, en kletsen leunend op het hek, lekker bij.

Op een van de aangelegde paden duwt een man de rolstoel van zijn vrouw voort. Hun wandeling brengt ze langs de diverse prachtige (moes) tuinen met rijke oogst. Je ziet ze genieten. Ook willen ze nog even bij de bijenkas kijken. En in één van de gebouwen elders op het terrein borrelt en rijpt het bier in de brouwtanks van de kleinschalige Vechtdalbrouwerij.

Ja, het wordt prachtig daar aan de Koesteeg, waar iedereen, jong en oud, van inwoner tot toerist, van harte welkom is. Dag in, dag uit.

Hoe zit het terrein er in de toekomst dan uit?

Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Alles wat er nu is blijft er. Maar er komt wat bij: de kleinschalige brouwerij. Die is nieuw op het terrein en krijgt een eigen onderkomen waaronder de huidige werkschuur. Daarnaast zal Top Talent Philadelphia (TOP Vechtdal) haar dagactiviteiten gaan concentreren in en vanuit de huidige hoeve. Al met al betekent dit dat het terrein opnieuw wordt ingericht. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de dieren naar een nieuw en groter verblijf.

Het draait allemaal om vier uitgangspunten rond het terreinplan

Bij de uitvoering van het project draait het om: Samenhang, Openbaar toegankelijk, Beleving en Duurzaamheid.

Even kort uitgelegd:

1. Samenhang

De beide terreinen worden zo ingericht dat je als gebruiker of bezoeker zoveel mogelijk het gevoel hebt dat je je op één terrein bevindt. Dat betekent bijvoorbeeld dat de gebouwen eenzelfde stijl en uitstraling hebben. 

2. Openbaar  toegankelijk

Het grootste gedeelte van het terrein zal mogelijk voor iedereen toegankelijk zijn. Ook voor rolstoelen. Er komt een voetgangersroute die aansluit op de route over het achterliggende landgoed. Zo kan iedereen een mooie wandeling over het terrein en langs de diverse belevenissen maken. 24 uur per dag. Alleen het centrale gedeelte van de Lindehoeve is afgesloten buiten de openingstijden. 

3. Beleving

De herinrichting van het erf is gericht op beleving. Wandelen, spelen, plukken, bijpraten, beleven en genieten voor iedereen. Van inwoners tot toeristen. Voor jong en oud.

4. Duurzaamheid

In de huidige opzet is al aandacht voor duurzaamheid. De bijen, kruiden- en moestuin, aandacht voor boerderijdieren, hemellichamen etc. Dat wordt bij de herinrichting versterkt door het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, de natuurlijke speelplaats, de waterpoel. Daarnaast wordt de brouwerij gasloos en energieneutraal. Het terrein leent zich uitstekend voor showterrein over allerlei vormen van duurzaamheid. Daar ligt een belangrijke rol voor Groen Gebogen. De activiteiten op het terrein lenen zich voor interessante schoolbezoeken en maatschappelijke stages.

 

Poort van Noord. Een erf vol mensen en maatschappelijke organisaties.
Voor optimale Sociale Verbindingen en een gezond, duurzaam Dalfsen.